Het is weer tijd voor de vaccinatie spreekuren

Nieuwsbrief konijn april 2016 

Het is weer tijd voor ons konijnen spreekuur. Het is mogelijk uw konijn voor VHD1 en myxomatose te laten vaccineren of voor VHD2, ons advies is om beide vaccinaties niet met elkaar te combineren. De myxomatose en VHD1 vaccinatie biedt een jaar bescherming. De VHD2 vaccinatie biedt een half jaar bescherming.

De data voor de spreekuren zijn:

  • Woensdag 19 april van 16.00 – 17.00
  • Donderdag 20 april  van 16.00 – 17.00

Meer informatie vindt u in deze nieuwsbrief!

Maak nu snel uw afspraak, tel. 079-3610707

Waar vaccineren we tegen? 

Vaccinatie tegen VHD2

Het virus VHD2 gaat nog steeds rond in Nederland, ook hier in de omgeving. Het gaat om de konijnenziekte VHD (Viral Hemorrhagic Disease) een andere naam voor deze ziekte is RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease). Dit virus is zeer besmettelijk. Wist u bijvoorbeeld dat dit virus ook heel makkelijk via de mens te verspreiden is? Het kan zich verplaatsen via uw schoenen en kleding. De gebruikelijke konijnen vaccinatie biedt helaas geen bescherming tegen de type 2 stam die op dit moment heerst.

Een geïnfecteerd konijn sterft meestal zonder symptomen en dus erg plotseling. In sommige gevallen is het konijn eerst nog benauwd en heeft het bloedingen.

  • De VHD2 vaccinatie biedt bescherming gedurende een half jaar.

vaccinatie

Myxomatose en VHD1            

Ieder jaar sterven vele konijnen in het wild door de ziekte Myxomatose. Deze ziekte komt vooral in de lente en de zomer voor. De ziekte wordt overgebracht door muggen, vlooien en via rechtstreeks contact van konijnen onderling. Ook uw konijn kan op deze manier besmet worden.
Besmette dieren zijn helaas bijna niet te redden en zullen bijna altijd na 2 tot 3 weken overlijden. De symptomen van deze besmettelijke ziekte zijn: zwelling van alle slijmvliezen (o.a. ogen en geslachtsdelen), niet meer eten en/of drinken en soms korsterige randen langs
de oren.

Een andere virusinfectie die bij konijnen voorkomt is VHD1 (Viral Hemorrhagic Disease).
Dit is een zeer snel verlopende dodelijke ziekte. Waarschijnlijk wordt ook deze ziekte overgebracht door stekende insecten. Vaak worden de konijnen dood gevonden zonder echte symptomen. Een enkele keer zien we dat de konijnen uit alle lichaamsopeningen bloed verliezen.

De vaccinatie is mogelijk bij konijnen vanaf vijf weken leeftijd en ouder.

De kosten:

  • Halfjaarlijkse (herhalings-)vaccinatie VHD2 (éénmalig)    20,-
  • De jaarlijkse (herhalings-)vaccinatie myxomatose en VHD1   30,-
U kunt voor de volgende data en tijden, telefonisch een afspraak maken:
  • Woensdag 19 april  van 16.00 – 17.00
  • Donderdag 20 april van 16.00 – 17.00

tel. 079-3610707:

Dit consult betreft enkel de vaccinatie van uw konijn, voor overige behandelingen kunt u een afspraak maken op een ander tijdstip. Is uw konijn niet helemaal fit dan kan hij/zij niet gevaccineerd worden en kunt u op een ander tijdstip een afspraak maken om het konijn te laten onderzoeken door de dierenarts.

Buiten de tijden van de spreekuren om is het ook mogelijk uw konijn te laten vaccineren, houdt u rekening met hogere tarieven.