Nieuwsbrief gezelschapsdieren maart 2017

Nieuwsbrief maart 2017

Deze nieuwsbrief staat in het teken van katten, waaraan herkent u als eerste dat er iets niet goed gaat met uw kat? En wist u dat wij er alles aan doen een bezoek aan de kliniek voor u en uw kat zo aangenaam mogelijk te maken? Lees in de “wist u datjes” hoe wij dat doen.

Subtiele aanwijzingen dat uw kat ziek is, waaraan kunt u als eerste herkennen dat er iets met uw kat aan de hand is?

Katten zijn heer en meester in het verbergen van ongemak, pas vrij laat in elk ziekteproces zal een kat duidelijk laten zien dat het niet goed met hem of haar gaat. Aan de onderstaande, vaak subtiele, veranderingen kunt u al eerder op het spoor komen dat er iets aan de hand is.

1.       Buiten de bak plassen of poepen:

Soms lijkt het wel alsof uw kat het “expres” doet, maar wanneer een kat de kattenbak ontwijkt of niet gebruikt probeert hij/zij u iets te vertellen. Er kan fysiek iets met uw kat aan de hand zijn maar het kan een ook teken zijn van mentaal ongemak. Lichamelijk kan de oorzaak bijvoorbeeld een blaasontsteking, gewrichtsontsteking, verhoogde activiteit van de schildklier of diabetes zijn. Psychische oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn sociale problemen, verveling, gebrek aan mogelijkheden om zich als kat te gedragen of angst voor andere dieren, kinderen of volwassenen.

2.       Veranderingen in interacties:

Veranderingen in de omgang met mensen, andere dieren of de omgeving kunnen een teken zijn van pijn of stress.

3.       Veranderingen in activiteit:

Een afname in energieniveau kan abrupt of geleidelijk gaan. Meestal ziet men dit als “gewoon ouder worden”, maar er is geen medische reden bekend waardoor een ouder wordende kat rustiger zou moeten worden in gedrag, er zal dus altijd een oorzaak gezocht moeten worden. Uitdroging en bijvoorbeeld pijn vanuit bijvoorbeeld artritis kunnen oorzaken zijn van slomer worden. Maar andersom is het toenemen van activiteit ook een teken dat er iets aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een hyperactieve schildklier of een verhoogde bloeddruk.

4.       Veranderingen in slaapgedrag:

Dit kan zowel gaan om slaappatronen (tijdstippen op de dag en nacht) als om houdingen waarin uw kat slaapt. Een kat die pijn heeft op dementie kan bijvoorbeeld langer of korter gaan slapen dan voorheen. IS uw kat ineens ’s nachts actief of zelfs luidruchtig dan kant dit een teken zijn van bijvoorbeeld afgenomen zicht in het donker, verhoogde bloeddruk, verhoogde schildklieractiviteit, pijn of dementie.

5.       Veranderingen in eet en drinkgedrag:

Zoals ook met slapen gaat het niet alleen over de hoeveelheid water en voer uw kat tot zich neemt maar ook om gedrag rondom het drinken en eten. Veranderingen in bijvoorbeeld houdingen, hoeveelheden ineens, hoe vaak of waar uw kat bijvoorbeeld uit drinkt.

6.       Onbedoeld gewichtsverlies of toename:

Soms kan het in eerste instantie heel fijn zal als uw te dikke kat ineens gewicht verliest maar als u hiervoor geen veranderingen heeft doorgevoerd is het een teken dat er iets aan de hand is met uw kat. De kat kan bijvoorbeeld pijn hebben in zijn of haar bek en daardoor minder eten. Meestal wordt uw kat zwaarder doordat hij of zij te veel calorieën binnen krijgt, het kan echter ook voorkomen dat er vloeistof ophoopt in de buik of longen waardoor uw kat zwaarder wordt. Om het gewicht van uw kat goed in de gaten te houden kan het helpen om hem of haar regelmatig te wegen, de body condition score bij te houden en zo te bekijken hoeveel zij of hij aankomt of afvalt.

7.       Veranderingen in poetsgedrag:

Overdreven poetsen kan een gevolg zijn van huidirritatie (allergieën, vlooien, droge huid), een neuropathie of psychogeen (er komen endorfines vrij door het poetsen waardoor stress verminderd). Een afname van poetsgedrag komt vaak door pijn, bijvoorbeeld door artritis wat veel voor komt, vooral bij oudere katten. Haarballen kunnen een teken zijn van een probleem met de huid, een psychogeen probleem, verminderde motiliteit in het maagdarmstelsel of tenslotte een teken van pijn.

8.       Tekenen van stress:

Samen met het hier bovengenoemde overmatig poetsen zijn; verstoppen, kauwen op andere dingen dan het eten, zwaaien met de staart  en de oortjes verder naar achteren dragen, allemaal tekenen van stress bij uw kat.

9.       Veranderingen in miauwen:

Bijvoorbeeld plotseling in de nacht luid en soms langdurig miauwen. Maar ook een verandering in de toon, de hoogte, zeurderiger of vaker vocaliseren kunnen een teken zijn dat er iets aan de hand is.

10.   Slechte adem:

Veel verschillende problemen in de bek en met de tandjes kunnen aanleiding zijn voor slechte adem (halitose). Ontstoken tandvlees komt heel veel voor bij katten en kan zich van mild tot zeer ernstig voordoen. Ook ulcers, tumoren en abcessen komen veel voor.

 

Wij willen alle deelnemers aan de enquête heel hartelijk danken!
Er zijn veel reacties geweest en hier kunnen wij zeker van leren.

De winnaars van de cadeaubonnen hebben ondertussen persoonlijk bericht gehad.

Wist u dat?

  • Wij er alles aan doen om een bezoek van u met uw kat aan de praktijk zo aangenaam mogelijk te maken?
  • Wij speciale kattenparkeerplaatsen hebben? U kunt hier uw kat in het mandje hoog neer zetten zodat hij/zij rustig de omgeving kan overzien en er geen honden of andere katten dicht in de buurt van het mandje kunnen komen.         
  • Wij altijd de huid met een verdovende spray minder gevoelig maken als het nodig is bloed af te nemen bij uw kat?
  • Al onze assistenten en dierenartsen getraind zijn in het zo prettig mogelijk omgaan met uw kat? Wij proberen uw kat altijd zo min mogelijk te fixeren, zoveel mogelijk in het veilige mandje te laten en bijvoorbeeld hem of haar niet recht in de ogen aan te kijken. Katten kunnen dit laatste bijvoorbeeld als erg intimiderend ervaren.
  • Wij in de opname altijd gebruik maken van rustgevende feromonen? Feliway. Ook zorgen we dat de hokjes afgeschermd zijn en er altijd een schuilplaats is voor de kat. Bijvoorbeeld een doos waar ze vaak graag in en op zitten.        
  • Vervoersmandjes die makkelijk open kunnen aan de bovenkant of waar makkelijk de bovenste helft af kan het allerfijnst zijn voor katten? We hoeven uw kat dan vaak niet uit het mandje te halen maar kunnen hem of haar lekker laten zitten en toch een goed onderzoek doen.
    Tip: Uw kat vindt het waarschijnlijk prettig als u het mandje onderweg en in de wachtkamer afdekt met een handdoek.
  • Een jaarlijkse vaccinatie zeker niet alleen een vaccinatie is? Wij noemen deze afspraak dan ook liever een jaarlijkse gezondheidscontrole. We kijken uw kat helemaal na en onderzoeken bijvoorbeeld het gebit, de oortjes, ogen en het hartje. Natuurlijk stellen we ook vragen over de gezondheid en het welzijn van de kat. Ook als u besluit uw kat niet te laten vaccineren raden wij het sterk aan hem of haar 1 keer per jaar na te laten kijken door onze dierenartsen. Katten zijn een meester in het verbergen van ongemak en soms is het al te laat als het voor de eigenaren zichtbaar wordt dat er iets aan de hand is.
Tanden poetsen bij uw kat, het absolute ideaal. Maar hoe pakt u dit aan? Kijk hiervoor dit vierdelige instructie filmpje!

 

 

Filmpjes op de website

Op onze website kunt u terecht voor meer instructie filmpjes over katten, bijvoorbeeld: hoe geef ik mijn kat een pil?

http://www.dapzoe.nl/katten/instructie-filmpjes-kat/